Medík




Med
 je viskózna sladká a lepkavá tekutina, ktorú vytvárajú včely,  zberom a zahusťovaním sladkých štiav – predovšetkým nektáru kvetov.
Pre včelstvo je med zásobou energeticky bohatej potravy. Počas roka silné včelstvo vyrobí a z väčšej časti i spotrebuje rádovo stovky kilogramov medu. Na prečkanie zimy včelstvu stačí približne 1 kg na mesiac.
Med má zvláštnu chuť, pre ktorú mu niektorí ľudia dávajú prednosť pred cukrom a inými sladidlami. Má vhodné chemické vlastnosti pre pečenie.
Kvapalný med sa nekazí. Vďaka vysokému obsahu cukru ničí baktérie procesom nazývaným osmolýza. Nemôžu sa na ňom uchytiť anikvasinky zo vzduchu, pretože obsah vody je príliš nízky. Prírodný neupravený med má obsah vody asi 14 % – 18 %. Ak je obsah vody pod 18 %, nemôže sa v mede množiť prakticky žiadny organizmus.
Pri dlhodobom skladovaní pri izbovej (alebo vyššej) teplote sa môže vďaka sedimentácii cukrov na povrchu medu v nádobe vytvoriť tenká redšia vrstvička, v ktorej sa rozmnožujú osmofilné druhy kvasiniek (kvasia koncentrované roztoky cukrov – nad 50 %), ktoré sú v mede prirodzene obsiahnuté. Takéto kvasenie ovplyvňuje predovšetkým senzorické, ale nie nutričné vlastnosti medu.

Med je zmes cukrovvody, a iných zložiek. Špecifické zloženie medu závisí najviac od zmesi kvetov navštívených včelami, ktoré med produkovali a líši sa podľa lokality, obdobia, sezóny a jednotlivých včelstiev. Hmotnosť 1 litra medu je asi 1,4 kg. Typické zloženie ukazuje tabuľka:
Typické zloženie medu
ZložkaObsah
fruktóza38 %
glukóza31 %
galaktóza3,1 %
maltóza5 %
sacharóza1 %
iné sacharidy1 %
voda17 %
popol0,17 %
bielkoviny0,15 %
Med ďalej obsahuje vitamíny, minerálne látky, enzýmy, hormóny, inhibítory, peľ a organické farbiva.

Repkový med pastovaný 

Nosia ho včely ako jeden z prvých medov v sezóne. Med z repky obsahuje nektár kvitnúcej repky olejnej a prímes ovocných stromov. V repkovom mede je vysoký obsah glukózy, ktorá spôsobuje rýchlu kryštalizáciu v podobe stuhnutej jasnej žltej hmoty. Farba tohto medu je v kryštalickom stave svetložltá, takmer biela, v tekutom stave je farba žltá až citrónová. Chuť a aróma tohto medu je veľmi jemná a lahodná. Ako jediný obsahuje látky s protirakovinovými účinkami. Je vhodný pre pastovanie.









Lesný med






Jedná sa o spravidla tmavší med, čo spôsobujú rastlinné farbivá obsiahnuté v miazge drevín. V porovnaní s kvetovými medmi osahuje viac fruktózy, dextrínov, flavonoidov ale hlavne väčšie množstvo minerálnych látok a stopových prvkov, prospievajúcich ľudskému organizmu, preto je vhodný pre športovcov a ťažko pracujúcich. Má charakteristickú, veľmi lahodnú vôňu a chuť, pre ktoré sú tieto medy veľmi obľúbené, žiadané a cenené. Med pochádza väčšinou z tzv medovice - čo sú výlučky vošiek, ktoré včely na listoch a ihličia stromov zbierajú.










Kvetový med


patrí k najrozšírenejším medom. Je to med, ktorý pochádza z nektáru z kvetov rastúcich v nížinách i horských údoliach, aj z liečivých rastlín. Obsahuje peľové zrná rôznych rastlín, ktoré obohacujú med o významné prírodné látky s povzbudzujúcim účinkom -éterické oleje, aromatické látky. Med má lahodnú chuť, príjemnú arómu a svetlú farbu. Kvetový med je jednodruhový alebo viacdruhový. Je ľahko stráviteľný vďaka vyššiemu obsahu jednoduchých cukrov - glukózy a fruktózy. Ľahko kryštalizuje. Kvetový med je veľmi cenený v ľudovom liečiteľstve. Vhodný je na všestranné použitie v domácnosti - priame konzumovanie, varenie, pečenie.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára