Med je viskózna sladká a lepkavá tekutina, ktorú vytvárajú včely, zberom a zahusťovaním sladkých štiav – predovšetkým nektáru kvetov.
Pre včelstvo je med zásobou energeticky bohatej potravy. Počas roka silné včelstvo vyrobí a z väčšej časti i spotrebuje rádovo stovky kilogramov medu. Na prečkanie zimy včelstvu stačí približne 1 kg na mesiac.
Med má zvláštnu chuť, pre ktorú mu niektorí ľudia dávajú prednosť pred cukrom a inými sladidlami. Má vhodné chemické vlastnosti pre pečenie.
Kvapalný med sa nekazí. Vďaka vysokému obsahu cukru ničí baktérie procesom nazývaným osmolýza. Nemôžu sa na ňom uchytiť anikvasinky zo vzduchu, pretože obsah vody je príliš nízky. Prírodný neupravený med má obsah vody asi 14 % – 18 %. Ak je obsah vody pod 18 %, nemôže sa v mede množiť prakticky žiadny organizmus.
Pri dlhodobom skladovaní pri izbovej (alebo vyššej) teplote sa môže vďaka sedimentácii cukrov na povrchu medu v nádobe vytvoriť tenká redšia vrstvička, v ktorej sa rozmnožujú osmofilné druhy kvasiniek (kvasia koncentrované roztoky cukrov – nad 50 %), ktoré sú v mede prirodzene obsiahnuté. Takéto kvasenie ovplyvňuje predovšetkým senzorické, ale nie nutričné vlastnosti medu.
Med je zmes cukrov, vody, a iných zložiek. Špecifické zloženie medu závisí najviac od zmesi kvetov navštívených včelami, ktoré med produkovali a líši sa podľa lokality, obdobia, sezóny a jednotlivých včelstiev. Hmotnosť 1 litra medu je asi 1,4 kg. Typické zloženie ukazuje tabuľka:
Zložka | Obsah |
---|---|
fruktóza | 38 % |
glukóza | 31 % |
galaktóza | 3,1 % |
maltóza | 5 % |
sacharóza | 1 % |
iné sacharidy | 1 % |
voda | 17 % |
popol | 0,17 % |
bielkoviny | 0,15 % |
Med ďalej obsahuje vitamíny, minerálne látky, enzýmy, hormóny, inhibítory, peľ a organické farbiva.
Repkový med pastovaný
Nosia ho včely ako jeden z prvých medov v sezóne. Med z repky obsahuje nektár kvitnúcej repky olejnej a prímes ovocných stromov. V repkovom mede je vysoký obsah glukózy, ktorá spôsobuje rýchlu kryštalizáciu v podobe stuhnutej jasnej žltej hmoty. Farba tohto medu je v kryštalickom stave svetložltá, takmer biela, v tekutom stave je farba žltá až citrónová. Chuť a aróma tohto medu je veľmi jemná a lahodná. Ako jediný obsahuje látky s protirakovinovými účinkami. Je vhodný pre pastovanie.
Jedná sa o spravidla tmavší med, čo
spôsobujú rastlinné farbivá obsiahnuté v miazge drevín. V porovnaní s kvetovými
medmi osahuje viac fruktózy, dextrínov, flavonoidov ale hlavne väčšie množstvo
minerálnych látok a stopových prvkov, prospievajúcich ľudskému organizmu, preto
je vhodný pre športovcov a ťažko pracujúcich. Má charakteristickú, veľmi
lahodnú vôňu a chuť, pre ktoré sú tieto medy veľmi obľúbené, žiadané a cenené.
Med pochádza väčšinou z tzv medovice - čo sú výlučky vošiek, ktoré včely na
listoch a ihličia stromov zbierajú.
Kvetový med
patrí k najrozšírenejším medom. Je to med, ktorý pochádza z nektáru z kvetov rastúcich v nížinách i horských údoliach, aj z liečivých rastlín. Obsahuje peľové zrná rôznych rastlín, ktoré obohacujú med o významné prírodné látky s povzbudzujúcim účinkom -éterické oleje, aromatické látky. Med má lahodnú chuť, príjemnú arómu a svetlú farbu. Kvetový med je jednodruhový alebo viacdruhový. Je ľahko stráviteľný vďaka vyššiemu obsahu jednoduchých cukrov - glukózy a fruktózy. Ľahko kryštalizuje. Kvetový med je veľmi cenený v ľudovom liečiteľstve. Vhodný je na všestranné použitie v domácnosti - priame konzumovanie, varenie, pečenie.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára